Obsah stránky

Jídelna Projekty

 

Škola plná zdraví

Škola plná zdraví je unikátní projekt, jehož cílem je zvyšování obliby zeleniny u dětí, prostřednictvím začlenění vyššího podílu zeleniny do školního stravování a zatraktivnění podávaných jídel. Tento projekt vytvořila společnost Bonduelle ve spolupráci se Společností pro výživu. Odborným garantem projektu je primář dětské polikliniky Fakultní nemocnice v Motole, MUDr. Petr Tláskal, CSc.

Projekt Škola plná zdraví pomáhá na českých a slovenských školách již šestým rokem motivovat děti hravou a nenásilnou formou ke konzumaci zeleniny. Součástí projektu jsou motivační programy jak pro vedoucí školních jídelen, tak pro děti. Školní jídelny v rámci projektu Škola plná zdraví sbírají body, za které si mohou vybrat praktické a hodnotné dárky a to jak pro personál, tak pro děti. Navíc každý školní rok dostávají školní jídelny, které nasbírají nevyšší počet bodů bonusové odměny. Děti se mohou zúčastnit Bondíkmánie, za kterou dostávají veselé praktické dárky.

 

Vaření měkkým teplem - KONVEKTOMAT

V naší ŠJ vaříme tzv. měkkým teplem, což je vaření i pečení v konvektomatu. Takové jídlo si uchová maximum prospěšných látek a původních chutí. Další důležitou vlastností konvektomatu je ta, že jídlo v něm připravené nebude suché a vysušené - maximální zachování chuti a vitamínů při zachování šťavnatosti.

Výhody konvektomatů

Úspora masa

V porovnání s přípravou masa v tradičních troubách jsou váhové ztráty při vaření v konvektomatu až o polovinu nižší.

Úspora vařením v páře

Při tradičním vaření ve vodě ztrácí pokrm váhu, čerstvou barvu, velké množství minerálních látek a vitamínů. Naopak při použití parního režimu konvektomatu jsou všechny výživné hodnoty, váha a barva pokrmu zachovány.

Úspora tuků

U tradičního způsobu tepelného zpracování je značná spotřeba tuku při smažení, pečení a fritování. K tepelné úpravě v parním konvektomatu není zapotřebí téměř žádného tuku.

Úspora energie

Rychlý náběh teploty, malé ztráty tepla, regulace proudění vzduchu ve varné komoře a tím větší výměna tepla mezi potravinou a prostředím umožňují uspořit až 50 % nákladů na energii.

Úspora vody

Spotřeba vody pro vyvinutí páry je cca 20 l za hodinu provozu. V porovnání s klasickým vařením v kotlích je tato spotřeba zanedbatelná.

Obce na webu s.r.o.

Webové stránky pro obce a občany provozuje Obce na webu s.r.o.

Používáme soubory cookies. Svůj souhlas můžete změnit v nastavení souhlasu s využitím cookies.