Obsah stránky

Průkaz cyklisty

úterý, 29. květen 2018 | ŠKOLA

Žáci čtvrtého ročníku skládají každý rok zkoušku k získání průkazu cyklisty. Proč je „Průkaz cyklisty“ určen pro žáky 4. tříd základních škol? Zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích ve znění pozdějších změn a doplnění, stanovuje cyklistům minimální věk pro samostatnoou jízdu na silnici, místní komunikaci na 10 let (mladší děti smí na těchto komunikacích jet na jízdním kole jen pod dohledem osoby starší 15 let), a tohoto věku většina žáků dosahuje ve 4. třídě základní školy.

Zkouška se skládá z jízdy zručnosti cyklisty a závěrečného testu, který obsahuje 20 kontrolních otázek. 10 otázek je ze všeobecné části zákona (v rozsahu cyklisty), 7 otázek ze znalosti dopravních značek a 3 otázky ze znalosti řešení křižovatek.

Naši čtvrťáci skládali tuto zkoušku na vyškovském dopravním hřišti. S menším či větším úspěchem většina z nich získala potřebný bodový zisk v testu a obdržela tak „Průkaz cyklisty“. Doufáme, že všechny získané poznatky a dovednosti týkající se bezpečné jízdy na kole, budou na silnici praktikovat.

 

Fotogalerie zde: https://photos.app.goo.gl/KOFD2XSmJvcULFr83

Obce na webu s.r.o.

Webové stránky pro obce a občany provozuje Obce na webu s.r.o.

Používáme soubory cookies. Svůj souhlas můžete změnit v nastavení souhlasu s využitím cookies.