Obsah stránky

Rozmarýnek Brno

středa, 05. říjen 2016 | ŠKOLA

   V pondělí 3. října jsme ve škole zahájili projekt k programu Ekoškola – MENU PRO ZMĚNU. Jelikož se jedná o projekt týkající se zdravé výživy a zdravého životního stylu, přihlásili jsme se na výukový program školského zařízení Rozmarýnek, který nese název PŘÍPAD DOKTOR SACHARIN.

   Celým dnešním programem nás provázel detektiv Druhokoukal a jeho asistentka Iva. Po seznámení s pravidly, vytvoření jmenovek a rozdělení do skupin mohlo začít detektivní pátrání po tajných ingrediencích, které zákeřný doktor Sacharin používá k oslabení dětí i dospělých. Žáci prozkoumali složení běžných sladkostí a seznámili se s důsledky nadměrné konzumace cukru. Žáci se dozvěděli, že cukr zhoršuje kožní problémy a plísňová onemocnění, způsobuje zubní kazy, obezitu a nadváhu, ale nezpůsobuje plešatění ani horší zrak. Dozvěděli se, že cukr také může být příčinou špatných známek, protože dává tělu mnoho energie a takový žák se potom nedokáže v hodinách soustředit.

   Žáci ochutnali a ohodnotili skleněnkami čtyři pochutiny bez cukru – byl to tvaroh smíchaný se sušenými meruňkami, celými rozinkami, nakrájenými rozinkami a skořicí. Žáci zjistili, že i bez přidání cukru je jídlo chutné a cukr můžeme nahradit sladkým ovocem.

   Formou hry venku podstoupili žáci testování účinků energetických nápojů. V prostorách zahrady Rozmarýnku sbírali za běhu „zážitky“ po různě barevných okruzích. Běh jim ztěžovaly překážky v podobě - ruky na ústech, záclonky přes oči a běh s plyšákem. Tyto překážky simulovaly příznaky dlouhodobějšího užívání energetických nápojů – třes rukou, ztrátu soustředění, bolení zubů, málo spánku a úzkost.

   Žáci si také vlastnoručně ve cvičné kuchyni připravili zdravé palačinky z celozrnné mouky, lžíce medu, špetky soli, mléka a jednoho vejce. Po zhodnocení celého dopoledního programu si palačinky snědli a odjeli jsme domů.

 

Fotogalerie zde: https://goo.gl/photos/BSuqK3FY7NkMTjMF6

Obce na webu s.r.o.

Webové stránky pro obce a občany provozuje Obce na webu s.r.o.

Používáme soubory cookies. Svůj souhlas můžete změnit v nastavení souhlasu s využitím cookies.