Obsah stránky

Volby do školního parlamentu 2018

pondělí, 15. říjen 2018 | ŠKOLA

Ve čtvrtek 11. října proběhla v naší škole volba členů do Školního parlamentu. Setkala jsem se s otázkou, proč dětem pleteme hlavy s politikou již na základní škole? Školní parlament není o politice, ale o spolupodílení se žáků na životě školy, jejich zapojení do aktivit, rozhodování a pomoci při různých přiležitostech.

Co dělají žáci školního parlamentu?

  • zjišťují přání žáků např. na slavnostní oběd na Vánoce, na vysvědčení, nové hry do školy...
  • spolupodílí se na organizaci vánočního jarmarku (zapisují výrobky, skládají rozpis prodeje)
  • pomáhají zorganizovat školní výlet (dávají návrhy na zajímavá místa, hledají a předávají ostatním spolužákům informace k místě výletu)
  • předávají učitelům podněty od ostatních spolužáků, navrhují řešení vzniklých problémů

 

Volby očima žáků

Moc se mi to líbilo. Tento rok bylo 11 kandidátů. Z každé třídy se vybral jeden člověk, který šel do volební komise. Komise čte jména, vydává listy na volení a sčítá hlasy. Komise má 5 členů. Paní učitelka zopakovala pravidla voleb.Volí se tajně, za paravánem. Nejprve si kandidáti vylosují lístečky s číslem, v takovém pořadí pak představují své kandidátky voličům. Hodně se mi líbil návrh na školního maskota. Byly tam i jiné dobré nápady. Vyplněné volební lístky jsme házeli do urny. Komise na konci spočítala hlasy. Do parlamentu se volí 5 osob, kdo má nejvíc hlasů, stává se zároveň předsedou školního parlamentu. 5 osob se stará o školu. Myslím, že ve skupině parlamentu jsou ti praví, ale je super, že se zapojilo tolik lidí. Přišel se podívat i starosta obce a některé nápady se mu líbily. Byl to fajn den.

 

Ano, byl to fajn den. Přejeme všem zvoleným žákům – Matějovi, Cyrilovi, Dariovi, Anetě a Sáře, aby nezklamali své voliče, aby pracovali pro školu, jak nejlépe dovedou. Přejeme jim dobré nápady a hodně chuti a elánu „něco dělat“.

 

Fotogalerie zde:https://photos.app.goo.gl/SpxVB5hoGovJ2vkUA

Obce na webu s.r.o.

Webové stránky pro obce a občany provozuje Obce na webu s.r.o.

Používáme soubory cookies. Svůj souhlas můžete změnit v nastavení souhlasu s využitím cookies.